13 Eylül 2007 Perşembe

İstek Üzerine..




"Modern sanat, genellikle 1880'lerin izlenimcilerinden (empresyonistler) 1960-70'lere kadar devam ettiği kabul edilen sanat dönemidir.

Sanatta modernizmin temelleri, ressamların dünyayı gördükleri gibi temsil etmeyi bırakmalarıyla atılmıştır. Temsil, temel sorun haline gelmiş; sanat kendi kendisini konu haline getirmeye başlamıştır. Sanat eleştirmeni Clement Greenberg de 1960'ta yazdığı "Modernist resim" adlı makalesinde modernizmin özünün, disiplinlerin kendilerine has yöntemlerini, disiplinin kendisini eleştirmek için kullanmak olduğunu; bundaki amacın da o disiplini geliştirmek ve önemini artırmak olduğunu söyler. Örneğin, ilk modernist filozof olarak kabul edilen Immanuel Kant, felsefeyi daha fazla bilgi edinmek için değil, bilginin nasıl mümkün olduğunu sorgulamak için kullanmıştır. Greenberg'e göre, Kant'ın sanattaki karşılığı, ilk Modernist ressam, Manet'dir. Manet ve empresyonistler, üzerine resim yaptıkları yüzeyde boya, tuval vb. malzemelerin özelliklerini ve geçtikleri süreçleri saklamamış, aksine öne çıkarmışlar; sonrasında Cezanne eserlerini tuvalin dikdörtgen şeklini gözönüne alarak tasarlamıştır. Böylece doğadaki görüntülerin taklidi yavaş yavaş bırakılmış, temsil ikinci plana atılmıştır. Modern resimde bu şekilde gelinen en son nokta, bir heykel akımı olarak başlayan Minimalizmin etkisiyle yapılan, insan elinin izlerini tümden kaldırarak dümdüz tek renge boyanan, böylelikle içerikten arındırılmaları amaçlanan tuvallerdir."
yazılmıiş wikipedia'da peki biz "Modern Sanat" tan ne kadar anlıyoruz? anlıyormuş gbi mi yapıyoruz? nedir? ne değildir? filan filan :)





http://www.istanbulmodern.org/

4 yorum:

augustusozan dedi ki...

bana göre modern sanat ı tanımlamamız gerekli once yani birileri bi sıfat bulmus ve bısde şuursuzca bunu kullanıyomuşuz gıbı geliyo bazen modern sanat denilen şey aslında bu kadar yenı dogmus bı kavramın yani sanatın ustune cok cabuk dosenmıs asıl sanat denilen seyin baktıın objenin hayatındakı yerı nı amacını bı tarafa bırakıp herseyn en ustunden gorebılmek sanatı anlamak yetebılır bası yerlerde bu da aslında su an modern sanat dedıımız aslında bana gore sanatın ta kendısı olan kavram a yakınlasmamısı salıyabılır "site bu kadar yenıyken bu kadar tepeden inme bi kavramla bizi bu siteden sogutmaya caliışan iknur a da ayrıca tesekkur ederız"

Zarpandit dedi ki...

evet, ilknuru seviyoruz.. modern sanatı nasıl acıklayabılecegmızı bılemıyorum ama bana sanatın jazz'ı gıbı gelır hep. yanı en saf, en sade ve "öz" lestirilmiş hali gibi düsünüyorum ben, onu cok ıyı nlamak ıcın sanatı okuyup, bi kenara bırakmıs olmak gerekıyo gıbı kabaca, biraz da sanatın sanat ıcın yapılan halıne su an en yakın form herhalde, kanımca

Zarpandit dedi ki...

bu donem bunun dersını alıcam, daha acıklamalı bır sekılde bu konunun uzzerınden bı kere daha gecerız umarım :)

augustusozan dedi ki...

geceriz kıyıda kalması benıde uzer gerci toplumsal cınsıyet dersı nın henuz bana bı katkısını gormus dıılım ama geldıımde yararlanıcam umarım o dersınden de :):):)